Goldmund Telos HDA hovedtelefoner Amp Review

01 af 03

Hvad synes en $ 10.000 hovedtelefonforstærker lyd?

Brent Butterworth

Det ser ud til, at der ikke bør være så meget for en hovedtelefonforstærker. Selv med de mindst følsomme hovedtelefoner du kan købe, skal forstærkeren kun udskille ca. 1 watt strøm for at levere et meget højt lyttevolumen. Næsten enhver transistor kan udstyre den slags strøm uden at blive varm. Det får mig til at undre sig over, hvorfor en hovedtelefonforstærker ville koste mere end måske $ 1000. Men da Michel Reverchon, formand for Goldmund, fortalte mig, at hans firma lancerede Telos HDA, en $ 10.000 hovedtelefonforstærker, var min reaktion undrende snarere end refleksive push-back.

Goldmund er enestående blandt high-end lydvirksomheder på mange måder. Det giver en komplet serie af lydkomponenter, herunder højttalere, forstærkere, forstærkere, surroundprocessorer, digital-til-analog-konvertere og disk-afspillere. Dens teknologi er langt mere avanceret end den af ​​typiske high-end-virksomheder, der kombinerer omfattende brug af digital signalbehandling med betydelige mængder af grundlæggende forskning i lyd. Dens produkter er omhyggeligt konstrueret i sin egen Genève, Schweiz fabrik. Det omfatter hjemmebiograf, desktop-lyd og lyd i væg / i loftet vil være lige så lyse som traditionelle tokanalsystemer.

Jeg har gennemgået et par Goldmund-systemer i mit hjem, og begge var yderst dyre, begge leverede præcis, hvad virksomheden lovede: dynamisk, ubesværet, ufarvet lyd. Så i stedet for at skrive den $ 10.000 hovedtelefonforstærker som en smule ekstravagance, spurgte jeg Reverchon, hvad der var indeni, der ville retfærdiggøre prisen.

Han forklarede, at da hans virksomheds ingeniører forsøgte andre firmaers high-end hovedtelefon forstærkere med lav følsomhed hovedtelefoner som HiFiMan HE-6, fandt de, at forstærkerne ikke var op til opgaven. Som eksperiment forbund de en af ​​deres egne Telos-forstærkere til hovedtelefonerne. Ifølge Reverchon var resultaterne ikke helt optimale, men de var langt bedre.

Resultatet af Goldmunds eksperimenter er Telos HDA, som kombinerer det samme højbåndsbreddekredsløb af Telos-forstærkere (et klasse AB- design baseret på et forstærkningskredsløb, der oprindeligt blev brugt i et Tektronics-oscilloskop i slutningen af ​​1960'erne) med et udgangstrin optimeret til brug sammen med hovedtelefoner.

Jeg gennemgår ofte ikke hovedtelefonforstærkere, men når nogen tilbyder dig en $ 10.000 hovedtelefonforstærker til gennemgang, er det svært at sige nej. Heldigvis havde jeg HiFiMan HE-560 , en af ​​verdens bedste (og mindst effektive) hovedtelefoner, som jeg vidste ville være den perfekte test for Telos HDA.

02 af 03

Goldmund Telos HDA: Funktioner og Specifikationer

Brent Butterworth

• USB-indgang
• Koaksiale og Toslink optiske digitale indgange
• Accepterer digitale signaler op til 32 bit / 384-kilohertz opløsning
• Accepterer DSD-signaler
• RCA stereo analog indgang
• RS-232 kontrolindgang
• Indstilling af høj / lav forstærkning
• 3,9 x 11,8 x 13,8 in / 100 x 300 x 350 mm (hwd)
• 26,5 lbs / 12 kg

Telos HDA har nogle fine funktioner: dets flere indgange, og dets evne til at acceptere ethvert almindeligt ukomprimeret digitalt lydsignal. Men det er måske mest bemærkelsesværdigt for det, den ikke har: en afbalanceret hovedtelefonforbindelse med separate jordforbindelser til venstre og højre kanal. Personligt er jeg ikke overbevist om, at en afbalanceret forbindelse gør en stor forskel, men det er en af ​​de ting, som mange entusiaster forventer, at en high-end hovedtelefonforstærker har.

Goldmunds hjemmeside siger, at Telos HDA er "opgraderbar til at passe specifikt til dine egne hovedtelefonegenskaber takket være den indbyggede DSP", og Reverchon nævnte mig, at hans firma arbejdede på dette, men min gennemgangsprøve indeholdt ikke nogen form for korrektion eller kompensationskurve.

Hvis du bruger USB-indgangen med en Windows-pc, skal du indlæse Goldmunds driver - som jeg gjorde på min Toshiba-bærbar computer, og som ikke var svært. Hvis du bruger en Mac, siger Goldmund, at den allerede er klar til at gå.

03 af 03

Goldmund Telos HDA: Performance

Brent Butterworth

Jeg gjorde et par uger af casual lytte til Telos HDA, før jeg startede min formelle evaluering. Min reaktion i løbet af mine første par timer med at lytte til det, fanget i mine originale lyttenotater, var: "Wow, dette setup lyder temmelig tæt på perfekt. Jeg kan bare ikke høre nogen farve. Det er en helt glat præsentation med overbevisende skildring af det akustiske rum (rigtigt eller simuleret) i en optagelse). Du kan ikke engang høre det. "

Lytte til trommeslager Franklyn Kiermyer's Videre blev jeg ramt af, hvor detaljeret og nutidig Azar Lawrence sopransaxofon lød på "Bilad el-Suda" og andre nedskæringer. Som en lejlighedsvis jazzmusiker i de sidste 30-oddlige år ved jeg godt, hvad en saxofon lyder som, og jeg var forbløffet over at se, hvor meget en sans for sopranens akustik jeg fik igennem installationen af ​​Telos HDA / HE-560 . Jeg fik endda en følelse af lyden, der kommer ud af saxofonens klokke, og at sopranens "snake charmer" karakter kom igennem, som jeg kun sjældent har oplevet fra optagelser.

På en endnu mere omgivende optagelse, "I Only Eyes for You" af Lester Bowies Brass Fantasy, elskede jeg den lethed, jeg hørte fra Telos HDA. Trommeslagerens fælgeshots syntes at ekko naturligt inde i et stort rum (selvom jeg ved, at dette blev optaget i et Brooklyn-studie). Jeg bemærkede også, at jeg kunne høre kliket på drumsticket mod stænkcymen lige før hornene begynder at spille melodien - en mikro-detalje, der næsten ikke er nogen lydsystemer, der kan reproducere.

På en anden version af "Jeg har kun øjne til dig" fra Holly Cole's Night , kunne jeg nemt vælge, at der var to shakers (eller en dobbelt shaker) i optagelsen, en anden detalje, der var svært at høre med næsten alle lydsystemer. Goldmund meget tæt, men du kan lettere vælge, at det er to shaker-spor eller en dobbelt shaker. Coles stemme lød utroligt glat, og baggrundsangsten gjorde det også.

Jeg har tilfældet at have en Moon 430HA rundt til en sammenligning, som koster omkring $ 3.500, og for at fortælle dig sandheden, troede jeg, at jeg ikke kunne høre forskellen mellem en $ 3.500 hovedtelefonforstærker og en $ 10.000 hovedtelefonforstærker, som jeg havde bekymre sig om. Men det gjorde jeg. Telos HDA lyder virkelig jævnere i diskanten og leverede en subtilt mere realistisk følelse af stemning.

Der var nogle spor, hvor jeg foretrak 430HAs lyd, men - som for det meste andre mennesker gør killingenes "Dexter, Wayne og Mobley." Telos HDA leverede en bedre følelse af atmosfære og en mere realistisk følelse af ekko fra snare tromlen. Alligevel syntes altosaks og trompet bag hovedtrompet-soloen nogen mere livlig i tone gennem Goldmund, men mindre præcis i billedet.

Jeg vil også bemærke, at Telos HDA selv i sin lave forstærkning havde tilstrækkelig strøm til at skubbe HE-560 til et tilfredsstillende lytteniveau, selvom lydstyrken var fuld. Jeg forestiller mig, at den høje gain mode virkelig ville få nogen hovedtelefon cranking.

I min erfaring med Telos HDA lærte jeg et par ting, jeg ikke vidste. For det første, at jeg faktisk kunne bryde mig om forskellen mellem en $ 10.000 hovedtelefonforstærker og en $ 3.500 model. Og for det andet, at for en person, der har masser af penge at bruge på lydudstyr og virkelig ønsker det bedste, kan det være fornuftigt at bruge $ 10.000 på en hovedtelefonforstærker.